van start-up tot mkb, doe er je voordeel mee!

Om ondernemers in de agri, food & feed sector te stimuleren bij het produceren van veilige, hoogwaardige en innovatieve producten heeft City Deal ‘Voedsel op de stedelijke agenda’ alle Nederlandse agrifoodlabs in kaart gebracht. Voor het eerst is er in één overzicht te zien waar in Nederland ondernemers en onderzoekers op het gebied van agrifood terecht kunnen voor het testen, optimaliseren én innoveren van hun product. Op de kaart vind je gemakkelijk terug in welk lab bijvoorbeeld microbiologische analyses worden uitgevoerd, waar je de ultieme samenstelling van je product kunt onderzoeken of op welke locatie je gebruik kunt maken van proeftuinen met de nieuwste technologieën voor gewassen- en teeltonderzoek.

Agrifood-ondernemers lopen voorop
De Nederlandse agrifood sector is continu in beweging en barst daardoor van de innovatieve ondernemers en bedrijven. Tal van ontwikkelingen vragen de agrifood-professional voortdurend bezig te zijn om zijn kennis en innovatiekracht te vergroten. Nieuwe technologieën, aangescherpte wet- & regelgeving, een groeiende bevolking, verduurzaming van de voedselketen en veranderende voorkeuren van de consument zorgen ervoor dat ondernemers in de agrifood sector eerder op zoek gaan naar mogelijkheden om tot betere, duurzame of nieuwe producten te komen.

Overzichtagrifoodlabs
Om dit proces te optimaliseren en innovatie te stimuleren komt City Deal ‘Voedsel op de stedelijke agenda’ met een overzicht van alle agrifoodlabs in Nederland. In dit overzicht is te zien waar 32 Nederlandse agrifoodlabs zich bevinden, voor welke ondernemers de laboratoria bedoeld zijn, met welke vragen en activiteiten je er terecht kunt en welke faciliteiten er aanwezig zijn.

Bij alle agrifoodlabs kun je gebruikmaken van een breed aanbod aan faciliteiten, gespecialiseerde kennis en een groot netwerk, dat je kan helpen met het innoveren van je product. Zo kun je bijvoorbeeld bij Blue City Labin Rotterdam terecht met je vragen over de ontwikkeling en toepassing van een ‘blauw’ businessmodel. BiedtGrowCampusin ’s-Hertogenboscheen schat aan mogelijkheden voor onderzoek op het gebied van voedingsmiddelen, dier- & veehouderij, milieutechnologie, land- en tuinbouw, fooddesign en consumenten. Van laboratorium tot proeftuin en van kookketel tot 3d-printer; je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er aanwezig. En voor meer kennis over opschaling en onderzoek naar de flora en fauna in zee kun je aankloppen bij stichting Noordzeeboederij in Scheveningen. Heb je de onderzoeksfaciliteit gevonden die je zocht, dan kun je meteen contact opnemen met het betreffende lab.

Dit netwerk van agrifoodlabs in Nederland biedt ongekende ruimte voor innovatie en ondernemerschap. Kennis, technologie en kansen voor de agri, food en feed sector liggen er voor het oprapen. En op elke locatie staat een gespecialiseerd team voor je klaar om je verder te helpen. Kortom, van start-up tot mkb; doe er je voordeel mee en benut de agrifood lab- en testfaciliteitendie Nederland te bieden heeft!